Η γύρω περιοχή

Εκδηλώσεις

«Ελύμνια»:
Μία από τις πιο γνωστές εκδηλώσεις της περιοχής είναι το φεστιβάλ «Ελύμνια». Πρόκειται για μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, που πραγματοποιούνται από τα μέσα Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου. Το φεστιβάλ αυτό περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπως χορευτικές και μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις βιβλίων, αθλητικούς αγώνες , εκθέσεις εικαστικών κ.α.

Αποκριάτικο γλέντι:
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς πραγματοποιείται αποκριάτικο γλέντι με μουσική, χορό και κεράσματα στην κεντρική πλατεία Ροβιών.

Κούλουμα:
Την Καθαρά Δευτέρα γιορτάζονται τα παραδοσιακά κούλουμα σε μία από τις ωραιότερες παραλίες των Ροβιών, την παραλία «ΗΡΑΚΛΗΣ».

  • Το πανηγύρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29 Ιουνίου, στις Ροβιές.
  • Το πανηγύρι του Σωτήρα στη μονή του Οσίου Δαβίδ, στις 6 Aυγούστου.

Δραστηριότητες

Η περιοχή προσφέρεται για πλήθος δραστηριοτήτων όπως scuba diving, windsurfing, ιστιοπλοΐα, ψάρεμα, ψαροντούφεκο αλλά και πεζοπορία, ορειβασία και ποδηλασία. Οι λάτρεις της φύσης θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε ένα μοναδικό περιβάλλον που συνδυάζει θάλασσα, βουνό και δάσος.
Για scuba diving επισκεφτείτε το Καταδυτικό Κέντρο Λιχαδονήσια, το οποίο βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια, στην Κοινότητα Αγίου Γεωργίου – Λιχάδος. Πληροφορίες: info@lihadonisiadivingcenter.gr , +306937110782 , +306945705467

Εκδρομές

Κατά τη διαμονή σας στην περιοχή μην παραλείψετε να επισκεφτείτε:

  • Τον πύργο των Ροβιών: Πρόκειται για Ενετικό παρατηρητήριο που διασώθηκε και μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης λειτούργησε ως κατοικία του τοπικού Τούρκου ιδιοκτήτη της γης.
  • Τις ιαματικές πηγές της Αιδηψού: Οι θερμές ιαματικές πηγές της Αιδηψού είναι γνωστές από την αρχαιότητα και είναι κατάλληλες για τη θεραπεία πολλών παθήσεων και κυρίως της αρθρίτιδας και ισχιαλγίας.
  • Τις ιαματικές πηγές στο χωριό Ήλια: Οι πηγές έχουν θερμοκρασία 40 βαθμούς Κελσίου και αναβλύζουν σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας. Το χωρίο Ήλια βρίσκεται στον δήμο Αιδηψού, περίπου δέκα λεπτά από τις Ροβιές.
  • Τους καταρράκτες του Δρυμώνα: Σε μια από τις ομορφότερες ορεινές περιοχές του Τελεθρίου συναντάμε τους καταρράκτες του Δρυμώνα. Ακολουθώντας μια υπέροχη διαδρομή με μονοπάτια οδηγούμαστε στους καταρράκτες, όπου το νερό πέφτει από τα 15 μέτρα και καταλήγει σε μια όμορφη λίμνη.
  • Το απολιθωμένο δάσος Κερασιάς και Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς:Βρίσκεται στην περιοχή της Κερασιάς και ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Στο δάσος θα έχετε την σπάνια ευκαιρία να δείτε απολιθωμένα ίχνη χλωρίδας, ενώ απολιθωμένα ίχνη πανίδας φυλάσσονται στο Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς.
  • Την Λίμνη: Η Λίμνη είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Ελυμνίων, όμορφη, γραφική, γαλήνια παραθαλάσσια πόλη χτισμένη σε λόφο με πανοραμική θέα, συνδυάζει το απόλυτο γαλάζιο του Ευβοϊκού κόλπου με την πλούσια βλάστηση και το μοναδικό πράσινο του τοπίου τριγύρω, δίνοντας την εντύπωση κυκλαδίτικου νησιού.
  • Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Λίμνης : Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο αποτελεί έναν από τους πιο οργανωμένους μουσειακούς χώρους της Εύβοιας. Περιλαμβάνει το Ιστορικό Αρχείο Λίμνης, την αρχαιολογική Συλλογή Λίμνης και στοιχεία της τοπικής λαϊκής παράδοσης. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται αρχαία αγγεία, νομισματική συλλογή, αρχιτεκτονικά μέλη, ταφικές επιγραφές της κλασικής, της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου.

Μοναστήρια

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου
Είναι αφιερωμένος στον ομώνυμο άγιο και βρίσκεται στο Προκόπι Ευβοίας, όπου καθημερινά μεγάλος αριθμός προσκυνητών επισκέπτεται το ιερό λείψανο του αγίου. Στις 27 Μαΐου γίνονται θρησκευτικές εκδηλώσεις στην μνήμη του.

Το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ
Βρίσκεται πάνω από το χωριό Καλαμούδι (Δήμος Ελυμνίων) και είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Στον ναό του Μοναστηριού φυλάσσονται τα θαυματουργά οστά του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου (ρωσικής προέλευσης) και άλλα πολύτιμα κειμήλια.

Μονή Γαλατάκη
Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και βρίσκεται κοντά στη Λίμνη, 200 μέτρα πάνω από την θάλασσα. Η μονή Γαλατάκη ήταν ανδρική σε όλη την διάρκεια της πολύκροτης ιστορίας της. Από το 1946 όμως μετετράπη σε γυναικεία.

Το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου, η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και η Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλλάντου.